Konik Kilit™ Sistemlerine, Uygulanabilecek Metal Yüzey İşlemleri.

Standart konik kilit™ sistemleri, ürünün mekanik özelliklerine etki edici herhangi bir ekstra işleme tabi tutulmadan kullanıma sunulmaktadırlar. CTL Konik Kilit™ Sistemlerinin tüm modelleri, yüzey kalitesi ISO 4287 standardına uygun olarak, yüzey pürüzlülük değeri (Ra) 3.2 µm den daha düşük olarak üretilmektedir. CTL Konik Kilit™ Sistemleri, konik kilit™ imalatında ıslah çeliği sınıfından olan düşük ve orta alaşımlı karbon çelikleri kullanılmakla beraber, bu malzemelerin sahip oldukları mekanik özelliklerinin belli bir sınırı vardır. Her ne kadar bu sınırlar çerçevesinde, CTL Konik Kilit™ Sistemlerinin başarım değerleri ilgili kataloğumuzda mevcut olmakla beraber, ürünün başarım değerlerinin yanı sıra, siz müşterilerimizin özel talepleri doğrultusunda ürünlerin mekanik özelliklerinin iyileştirilmesi hususunda çözüm ortaklığı yapıyoruz. Bu yazımızda, CTL Konik Kilit™ Sistemlerinin mekanik özelliklerini ve dış ortama karşı korozyon direncini artırıcı metal yüzey ve ısıl işlem yöntemlerini sizinle paylaşacağız.
Geomet kaplama: Zorlu koşullarda kullanılacak ürünün korozyona karşı direncinin sağlanması için yapılabilecek bir kaplamadır. Mikron seviyesindeki çinko ve alüminyum partiküllerinin oluşturduğu su bazlı bir kaplamadır. Özellikle üzerinde diş bulunan konik kilit™ sistemleri gibi ürünlerin, diş boşluklarının dolmaması için uygun bir kaplama olup, sürtünme kontrolünün önemli olduğu uygulamalarda tercih edilmektedir.
Dakromet kaplama: İçerik ve mantık olarak Geomet ile aynı tür kaplama çeşididir. Geomete göre çok daha düşük kaplama kalınlıklarında aynı korozyon direncini sağlayabilmektedir. Üzerinde diş bulunan parçaların kaplanmasında daha çok tercih edilmektedir.
Fosfatlama(Karartma): Kısaca metal yüzeyinin bir kimyasal ile reaksiyona girerek, dış yüzeyinde korozyona karşı dirençli bir tabaka oluşmasıdır. Genel olarak en çok tercih edilenleri sırasıyla çinko, demir ve mangan fosfatdır. Karartma yapılmış bir yüzeyde korozyona karşı kimyasal bir direnç elde edilmiş olur. Eğer ürün boyanacaksa, boyanın iyi tutması için iyi bir astar görevi de üstlenir. Fosfatlama işlemi sonrası yüzeyde gri-siyah renlerin tonlarında renkler elde edilebilmektedir.
Nitrasyon: Çelik yüzeyine azotun difüze edilmesiyle, çeliğin dış yüzeyinde sertlik değerinin artırılması işlemidir. CTL Konik Kilit™ Sistemlerinin temas yüzeylerinin sertliğinin artırılması istenildiği durumlarda tercih edilebilecek bir yöntemdir. Bu yöntemde sertleştirme, çeliğin en dış yüzeyinden içe doğru mikron seviyelerinde olup, çeliğin iç kısımları bu sertleştirme işleminden etkilenmez. Ancak bu işlemin ıslah çeliklerine uygulanabilmesi için, çeliğin belirli bir sertlik değerine zaten sahip olması gerekmektedir. Bu yöntem ile 60 HRC sertliğe kadar elde edilebilmektedir.
Sementasyon: Karbonlama yöntemiyle, nitrasyonda olduğu gibi ürünün kabuk bölgesinde yapılan sertleştirme işlemidir. Her çelik türü bu işleme uygun olmayıp, yapısında çok düşük karbon bulunan alaşımsız ya da düşük alaşımlı çeliklere uygulanması doğrudur. Bu işleme uygun olan sementeasyon çelikleri hali hazırda mevcuttur. Talebe göre bu çeliklerden özel konik™ kilit sistemi üretimimiz mevcuttur. Bu yöntemle 60 HRC sertliğe kadar elde edilebilmektedir.